zondag 31 oktober 2010

Engelen en spruitjestaart

Vrijdagmorgen was de stemming opperbest. Het deurhangertje viel bij iedereen in de smaak. Allemaal gingen ze na twee uur naar huis met een beschermengel. Ik ben benieuwd hoeveel er thuis nog bijgemaakt worden om b.v. als kerstboomdecoratie te dienen.

Over het algemeen kook ik één dag per week voor een aantal dagen tegelijk. Ik ben zaterdagmorgen begonnen met een spruitjesquiche. Aan verschillende dames heb ik het recept beloofd.

750 gram spruitjes
rond vel kruimeldeeg
100 gram cashewnoten
1 pakje witte saus (kijk op het pakje wat erbij moet)
150 gram geraspte komijnenkaas, belegen
3 eieren
zout-peper-nootmuskaat
paneermeel
Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
Spruitjes schoonmaken en in een pan met grote bodem even beetgaar koken (circa 10 minuten). Afgieten en uitlekken. Ondertussen de helft van de noten fijn hakken en de kaas raspen.
Bekleed de vorm met het deeg, laat het papier eraan zitten, dan hoef je niet in te vetten en komt de vorm schoon uit de oven! Prik met een vork gaatjes en bestrooi met paneermeel.
I.v.m. zo weinig mogelijk afwas maak ik de saus volgens het pakje klaar in de spruitjespan. Van het vuur af 100 gram kaas erdoor roeren, drie los geklopte eieren, zout, peper en nootmuskaat, daarna de hele noten en de spruitjes.
Stort de inhoud van de pan in de vorm, strooi hierover de rest van de geraspte kaas en de gehakte noten. Vouw de uitstekende rand van het deeg naarbinnen, je krijgt dan een landelijke uitstraling, en knip iets van het papier weg.
Bak ongeveer 35-40 minuten.
Zo komt hij uit de oven. We hebben twee punten gegeten en de rest ingevroren voor later