maandag 22 augustus 2011

yoko saito

Een paar weken geleden kreeg ik de gelegenheid me op te geven voor een workshop bij Yoko Saito. Daar maak je natuurlijk graag gebruik van.

In groepjes van zes kregen we eerst aanschouwelijk onderricht in haar manier van appliceren, die toch weer iets anders was dan een paar jaar geleden, toen ik ook deelnam aan een workshop. Na de uitleg gingen we aan het oefenen.

Aan de hand van dit werkstukje werd alles voorgedaan, ronde vormen, heel smalle reepjes, scherpe puntjes. We mochten ook zo veel vragen als we wilden. Ze spreekt Japans, maar doordat een Engels sprekende Japanse dame was meegekomen was er geen spraakverwarring. Terwijl wij begonnen kwamen de volgende dames aan de beurt en daarna nog een groepje.
Er was nog een Japanse assistente aanwezig, die terwijl Yoko andere dames les gaf, bij ons aan tafel kwam zitten om te helpen.
Het laatste half uur legde Yoko Saito uit hoe ze quilt. Groot werk in een ring en klein werk aan de tafel, terwijl ze een zwaar gewicht op een hoek van het quiltje legt om spanning te krijgen. Ze had veel quilts meegebracht, die ook gefotografeerd mochten worden.

Yoko quilt met drie steken op een centimeter.

Ook heeft ze nog een aantal borduursteekjes voorgedaan. Ze gebruikt Japans splijtgaren, 1 of 2 draadjes.

Vandaag heeft Wil gekookt. Hij houdt van mosselen en zodra het seizoen is aangebroken maakt hij een van zijn favoriete gerechten klaar.

1. Verhit de boter in een koekepan en bak schoongemaakte mosselen (circa 250 gr) 1-2 minuten.
2. Haal de mosselen uit de pan en houd ze warm.
3. Verhit olijfolie in de pan en roerbak 50 gr oesterzwammen, 50 gr shii-takes (in plakjes gesneden), 4 lente uitjes en een rode paprika.
4. Doe de mosselen terug in de pan en roer een scheut cognac en ongeveer 3 eetlepels creme fraiche erdoor. Zout en peper naar smaak toevoegen.
5 Wij eten hier basmati rijst bij.


2 opmerkingen:

Miranda zei

Wat heerlijk om zulk soort workshopjes te mogen meemaken! Geweldig mapje overgens.

ria vogelzang zei

Lijkt me geweldig om dat mee te mogen maken!!
En wat een goede kok, zeg!! Ziet er geweldig uit!