donderdag 15 september 2011

Alweer een week voorbij. Vorige week, op het vrijdagse quiltcafé, heeft Berta haar Shelburne quiltje meegebracht. Het is altijd weer verrassend hoeveel quilts van elkaar verschillen, hoewel ze van dezelfde basis uitgaan. De volgende foto heeft Wil van mijn Shelburne quiltje in een zonnige tuin gemaakt.


Ik zit nog steeds opgesloten in de keuken en omdat een mens niet de hele dag kan quilten, ben ik vanmorgen vroeg direct naar de slager geweest. 'sWinters vind ik draadjesvlees heel lekker, met boontjes of rode kool met appeltjes. Ik maak altijd een behoorlijke hoeveelheid, want ik weet nooit of we in het weekend aanloop krijgen. (Een mens moet toch altijd iets op voorraad hebben!)
Voor wie het eens wil maken:
Oven op honderd graden C aanzetten
3 grote uien grof hakken
1500 gr riblappen in blokjes snijden
0,50 liter bouillon maken van een blokje
0,50 liter droge rode wijn mee verwarmen
peper, boter, tijm, laurierblaadjes
Verwarm de braadpan.
Smelt spekjes uit in de koekenpan, schep ze eruit en houd ze apart.
Smelt boter in de voorverwarmde braadpan, fruit op laag vuur de uien tot ze glazig zijn, haal ze eruit en leg ze bij de spekjes.
Smelt opnieuw boter in de braadpan en bak op hoog vuur het vlees, dat met peper is bestrooid, bruin.(Ik gebruik geen extra zout, omdat spekjes en bouillon al zout zijn.)
Strooi gezeefde bloem over het het vlees, roer erdoor.
Verwarmde bouillon en wijn erover gieten tot het vlees onder staat.
Spek en uien, tijm en laurierblaadjes erbij doen en aan de kook brengen.
De pan met deksel erop minstens drie uur in de oven op 100 graden C. zetten.
Champignons vlak voor het opdienen even bakken en dan erdoor roeren.

Terwijl het vlees in de oven stond, heb ik nog drie taarten voor de verrassingsochtend gebakken. Het recept voor de taart staat onder het label "recepten" op 25 februari 2010. Een klein verschil is dat ik op de taart bodem eerst verwarmde abrikozenjam heb gesmeerd. Ik hoor morgen op de verrassingsochtend wel of dat goed smaakt.