dinsdag 27 september 2011

Van alles wat

Wat een prachtige nazomer. In de tuin bloeien nog steeds de rozen.

Helaas komen ook nog steeds brandnetels te voorschijn.

De dauw trekt weg en het is heerlijk om dit weekend buiten te zitten met de quilt waaraan ik met de hand werk.

De quilt is nu helemaal in elkaar en de puntjes sluiten mooi.

'sAvonds ben ik achter de naaimachine gaan zitten om weer een randje aan de medaillonquilt te zetten. Nu moet ik weer nadenken over de volgende rand. Ik bekijk altijd eerst welke kleur ik moet toevoegen voor de sfeer in de quilt en dan zoek ik een patroon, waar de kleur goed bij past. Het zal wel meer rood dan blauw worden, want ik houd meer van rood.

Omdat een mens toch ook moet eten, had ik mijn zinnen gezet op pasteitjes.
Om de vulling te maken moest ik in de vriezer zoeken wat er nog was. Het is dus kip geworden. De andere ingredienten waren op voorraad.
Deze pasteitjes zijn zo zacht van smaak dat de kindjes er ook van houden en bovendien lukken ze altijd. Ik houd van grote hoeveelheden, maar je kunt natuurlijk altijd halveren. Ze verdwijnen hier altijd als sneeuw voor de zon.
100 gr. boter
1000 gr. kip in blokjes
3 uien gesnipperd
150 gr. gerookt ontbijtspek in sliertjes
0,5 liter bouillon van een blokje
bloem
1 doos kastanje champignons in plakjes
peterselie gesneden
room-zout-peper
20 a 25 plakjes bladerdeeg
3 eierdooiers
Smelt boter in de braadpan en fruit de uien lichtbruin, schep ze uit de pan en doe nu de sliertjes spek in de pan tot ze knapperig zijn en leg ze daarna bij de uien. Bak nu de blokjes kip in het spekvet. Als alles bruin is, doe dan de uien en het spek erbij. Roer bloem erdoor tot al het vet is opgenomen. Bouillon roerend erbij doen om een gebonden saus te maken.
Nu champignons, zout en peper toevoegen en zonder deksel een half uurtje laten sudderen. Dan room en peterselie erdoor en de vulling van het vuur halen en koud laten worden.
Dit heb ik op zaterdag gemaakt en in de koelkast gezet.
Op zondag de oven op 200 graden, plakjes deeg ontdooien, eidooiers loskloppen.
De randjes van het deeg inkwasten met eidooier, koude vulling midden op het deeg leggen en tot een envelopje dichtvouwen.
Maak een gaatje in de vulling, zodat de stoom kan ontsnappen.
Leg ze op een licht ingevette bakplaat.
Besmeer ze dik met eidooier en bak ze in 20-25 minuten op 200 graden goudbruin.
Wij eten hier meestal een salade bij.


P.S. Voor Meriam,
alle recepten kunnen ook omgezet worden voor "normaal" koken. Mail maar even welke je wilt hebben. (Niet allemaal tegelijk a.u.b., want ik moet ook nog quilten!!!), Rietje.
rietjevanslagmaat@zonnet.nl