donderdag 12 januari 2012

Quiltcafé

Vandaag wil ik eens uitleggen wat de bedoeling is van ons quiltcafé en hoe het is ontstaan.
Vijftien jaar geleden verhuisden wij van Hengelo in Overijssel naar Lochem in Gelderland. De quiltwinkel verhuisde mee en Wil bleef nog zeven jaar in Oldenzaal werken.
In Hengelo had ik veel cursussen en workshops verzorgd, maar toen ik in Lochem ging werken, heb ik eerst rondgevraagd of er in de buurt les werd gegeven en het bleek dat dat goed werd verzorgd door Marianne van den Ent. Ik vond het vervelend om iemand voor de voeten te lopen die al lang leuk groepen begeleidde in Lochem en omstreken. Daarom ging ik geen basiscursussen geven in Lochem, maar wel workshops in technieken.
In de winkel merkte ik dat er veel dames waren die niet meer zo veel cursussen wilden volgen, maar daardoor het contact met andere quilters misten. Zo werd het quiltcafé geboren.


Een plek waar quilters voor de gezelligheid samenkomen, iets aan elkaar willen laten zien en elkaar helpen, zonder verplichtingen van vooraf betalen of melden dat je komt.
Hoewel in de loop van de tijd er ook een element van lesgeven ingeslopen is, blijft het motto toch nog altijd "vrijheid, blijheid".


Voor dames die het prettig vinden leg ik altijd uit hoe een quilt waar ik zelf aan werk, tot stand komt, zodat ze daar hun voordeel mee kunnen doen.


Nu ben ik bijvoorbeeld begonnen aan een sampler, die weer eens op een andere manier in elkaar gezet wordt. Een sampler in quiltersland is zoiets als een oefenlap. Er zit een verscheidenheid van blokken in, met elk zijn eigen moeilijkheidsgraad, zodat je veel kunt leren. (Dus meedoen dames! De quilt kan ook anders samengesteld worden dan de mijne.)
Iedere keer deel ik een patroon uit en leg ik uit hoe ik dat blok naai. De basiskennis is bij alle dames aanwezig, dus het gaat vaak om de details. Van de blokken kun je natuurlijk ook een tas of kussens of een kleine muurquilt maken.
U bent ook welkom als U een eigen werkstuk wilt afmaken. We hebben echter geen ruimte voor werken met de naaimachine in het quiltcafé.


Voor de broodnodige variatie organiseer ik af en toe een verrassingsochtend in plaats van een quiltcafé. Deze ochtend is de enige ochtend, waarvoor U vooraf moet inschrijven en betalen, in verband met het klaar maken van de pakketjes. De prijs is verschillend, afhankelijk van het materiaal.
Deze keer heb ik een Valentijnquiltje voorbereid.
De dames die vaak komen op vrijdagochtend proberen me altijd uit te horen en het enige wat ik deze keer loslaat is dat het een quiltje is en daar naaibenodigdheden en rood en wit garen voor moeten meebrengen.
De foto boven dit stukje is van paus Gelasius I. Zijn geboortejaar is onbekend. Hij stierf in 496. Hij was een Afrikaanse paus. Zelf vond hij zich een inwoner van het Romeinse Rijk, want hij kwam uit Tunesië. Waarschijnlijk was hij een Berber.
Hij schafte een heidens vruchtbaarheidsfeest op 15 februari af en stelde daarvoor in de plaats 14 februari als feestdag.
De dag zoals wij hem echter vieren is gebaseerd op een passage uit een verhaal van Chaucer uit 1382.
Maar er zijn meer verhalen over het ontstaan van deze dag.
Als U zin en tijd hebt om het quiltje te maken, kom dan op vrijdagmorgen 3 februari van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten voor deze ochtend zijn 12,95 euro, alles inbegrepen.
Wilt U nog wat meer inlichtingen hebben, stuur dan een een mailtje naar
rietjevanslagmaat@zonnet.nl


A.s. vrijdag 18 januari, is het laatste onderdeel van de quilt "Randje Erbij" en dan op 20 januari begint de sampler.3 opmerkingen:

yvonne zei

Wat ziet dat er weer gezellig uit!!!
En wat jammer dat het voor mij zo ver weg is....
maar de keren dat ik ben geweest zijn niet meer te wissen in mijn geheugen.
Rietje en Wil ik hoop nog een keer te komen .
Liefs Yvonne

Miranda zei

Wat een gezellige boel en wat een mooie lapjes heb je weer te showen. Ook dat winterquiltje vindt ik een snoepje Rietje!

Mima zei

Grote perfectie zit in de kleine imperfectie: wat een prachtige quilt weer! (En wat jammer dat quilten toch niet in de genen zit...)