zondag 12 augustus 2012

Leeuw

Omdat we in een voormalig gemeentehuis wonen, hebben we niet alleen een torentje aan het huis, maar ook een schild met een wapen erop. Het is een leeuw met een staart en vervaarlijke klauwen, maar er zijn ook drie ballen zichtbaar. Het moet het wapen zijn van Laren en Barchem, daar was het gebouw het gemeentehuis van. We weten helaas niet wat de ballen voorstellen. Het schild wordt binnenkort weer in ere hersteld. Dat moet natuurlijk wel als het huis zelf ook geschilderd wordt.

1 opmerking:

Mima zei

Dit vond ik op Wikipedia:

Wapen van Laren (Gelderland)

Het Wapen van Laren, toont: "een schild van Azuur, een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, en vergezeld van drie gouden koeken."

Lang heeft de voormalige gemeente Laren zonder wapen gezeten. In 1923 werd geld ingezameld voor een poging een wapen te verkrijgen. Na een vergadering waarvan de uitkomst was "mits het niet te veel kosten zal" werd twee dagen later de Hoge Raad van Adel gecontacteerd voor advies. Eind januari 1924 was er duidelijkheid. Aangezien Laren was voortgekomen uit het voormalige Scholtambt van Lochem en opmerkelijk genoeg was de naam Laren aan dit gebied gegeven in plaats van Ambt Lochem. Mogelijk is dit gebeurd omdat Laren al in 1684 een afzonderlijke kerkelijke gemeente was geworden. Desalniettemin vond de Hoge Raad van Adel de gouden leeuw van Lochem toepasselijk omdat Laren in nauw verband met Lochem staat. In Laren was men het daar niet mee eens. Daarop werd een kleine aanpassing doorgevoerd, de mispelbloemen werden geschrapt en de drie zwarte koeken werden vervangen door gouden koeken. Op 16 mei 1924 werd het wapen verleend.

Bron
Gemeentewapens - Jaarboek Achterhoek en Liemers II, uitgeverij de Walburg pers 1982. In opdracht van oudheidkundige vereniging "De Graafschap".