donderdag 12 januari 2012

Quiltcafé

Vandaag wil ik eens uitleggen wat de bedoeling is van ons quiltcafé en hoe het is ontstaan.
Vijftien jaar geleden verhuisden wij van Hengelo in Overijssel naar Lochem in Gelderland. De quiltwinkel verhuisde mee en Wil bleef nog zeven jaar in Oldenzaal werken.
In Hengelo had ik veel cursussen en workshops verzorgd, maar toen ik in Lochem ging werken, heb ik eerst rondgevraagd of er in de buurt les werd gegeven en het bleek dat dat goed werd verzorgd door Marianne van den Ent. Ik vond het vervelend om iemand voor de voeten te lopen die al lang leuk groepen begeleidde in Lochem en omstreken. Daarom ging ik geen basiscursussen geven in Lochem, maar wel workshops in technieken.
In de winkel merkte ik dat er veel dames waren die niet meer zo veel cursussen wilden volgen, maar daardoor het contact met andere quilters misten. Zo werd het quiltcafé geboren.


Een plek waar quilters voor de gezelligheid samenkomen, iets aan elkaar willen laten zien en elkaar helpen, zonder verplichtingen van vooraf betalen of melden dat je komt.
Hoewel in de loop van de tijd er ook een element van lesgeven ingeslopen is, blijft het motto toch nog altijd "vrijheid, blijheid".


Voor dames die het prettig vinden leg ik altijd uit hoe een quilt waar ik zelf aan werk, tot stand komt, zodat ze daar hun voordeel mee kunnen doen.


Nu ben ik bijvoorbeeld begonnen aan een sampler, die weer eens op een andere manier in elkaar gezet wordt. Een sampler in quiltersland is zoiets als een oefenlap. Er zit een verscheidenheid van blokken in, met elk zijn eigen moeilijkheidsgraad, zodat je veel kunt leren. (Dus meedoen dames! De quilt kan ook anders samengesteld worden dan de mijne.)
Iedere keer deel ik een patroon uit en leg ik uit hoe ik dat blok naai. De basiskennis is bij alle dames aanwezig, dus het gaat vaak om de details. Van de blokken kun je natuurlijk ook een tas of kussens of een kleine muurquilt maken.
U bent ook welkom als U een eigen werkstuk wilt afmaken. We hebben echter geen ruimte voor werken met de naaimachine in het quiltcafé.


Voor de broodnodige variatie organiseer ik af en toe een verrassingsochtend in plaats van een quiltcafé. Deze ochtend is de enige ochtend, waarvoor U vooraf moet inschrijven en betalen, in verband met het klaar maken van de pakketjes. De prijs is verschillend, afhankelijk van het materiaal.
Deze keer heb ik een Valentijnquiltje voorbereid.
De dames die vaak komen op vrijdagochtend proberen me altijd uit te horen en het enige wat ik deze keer loslaat is dat het een quiltje is en daar naaibenodigdheden en rood en wit garen voor moeten meebrengen.
De foto boven dit stukje is van paus Gelasius I. Zijn geboortejaar is onbekend. Hij stierf in 496. Hij was een Afrikaanse paus. Zelf vond hij zich een inwoner van het Romeinse Rijk, want hij kwam uit Tunesië. Waarschijnlijk was hij een Berber.
Hij schafte een heidens vruchtbaarheidsfeest op 15 februari af en stelde daarvoor in de plaats 14 februari als feestdag.
De dag zoals wij hem echter vieren is gebaseerd op een passage uit een verhaal van Chaucer uit 1382.
Maar er zijn meer verhalen over het ontstaan van deze dag.
Als U zin en tijd hebt om het quiltje te maken, kom dan op vrijdagmorgen 3 februari van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten voor deze ochtend zijn 12,95 euro, alles inbegrepen.
Wilt U nog wat meer inlichtingen hebben, stuur dan een een mailtje naar
rietjevanslagmaat@zonnet.nl


A.s. vrijdag 18 januari, is het laatste onderdeel van de quilt "Randje Erbij" en dan op 20 januari begint de sampler.dinsdag 10 januari 2012

Uit de winterslaap

Het is alweer een maand geleden dat ik iets op het blog heb geschreven en ik moet toch iets inhalen, voordat het gewone werk weer begint.
Het kerstquiltje was op tijd klaar.

Ook het quiltje van Hennie Molenaar zal in haar huis een mooi plaatsje gekregen hebben.

Onze vakantie zijn we begonnen in België. Ik had er echt zin in om weer een gezellige middag met Belgische quiltvriendinnen door te brengen.
In de loop van de middag wordt de verleiding om niet aan de lijn te denken steeds groter en voor zo'n ijsje mag je toch echt wel zondigen.

Op die lege stoel zat ik. De keuze op de kaart viel me zwaar en ik bezweek voor ijs, slagroom en warme apfelstrudel.

We hadden een huisje gehuurd in Brabant, maar zonder werk mee te nemen voel ik me niet prettig. Dus de naaimachine en een grote sortering stofjes horen erbij.

Zoek de fout. Ook in de vakantie is haastige spoed zelden goed. Dit stukje hoort bij de Sampler/Amphora Quilt die voor vrijdag 20 januari de eerste keer op het programma staat.


Maar eerst gaan we a.s. vrijdag 13 januari nog een keer werken aan de quilt Randje Erbij . Mijn eigen quilt is al in gebruik.