zaterdag 13 september 2014

cursussen en afgelopen quiltcafé


 Ik ben helemaal bezig met de komende cursussen. De Kaleidoscoop Quilt hierboven is weer een stukje groter geworden, want ik heb er een rood randje omheen gezet. Staat gelijk weer een stukje  fraaier en een lijstje maakt dat het geheel een andere indruk maakt. Het werd na veel wikken een wegen toch weer rood. Ik heb de cursus ook nog even geïntroduceerd in het quiltcafé en er was veel belangstelling voor, dus hij gaat zeker door. Een mailtje naar mijn mailadres is voldoende. Het is twee maandagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur, 22 sept. en 6 okt. Kosten 30 euro.

 Dan een van de mogelijke voorbeelden voor de Opfris/Basis Cursus. Hij vordert aardig. Hij begint a.s. maandag 15 sept. Het is van 9.30 tot 12.00 uur. Het is 6 x om de 14 dagen. Kosten 90 euro.
Het gaat zeker door.


 In het Quiltcafé waren weer veel bezoekers. En zoals altijd wilden een aantal dames wel weer hun producten tonen. Altijd een leuk moment met veel bewondering van de overige dames. Hier laat Ria haar quilt in aanbouw zien. Hij mag er zijn.


Verry laat iets zien dat ze gemaakt heeft voor een van haar kleinkinderen en op de volgende foto


kun je zien hoe ze aan het idee voor de quilt is gekomen. Je kunt het geboortekaartje in haar hand zien. Zo begon het idee.

Tenslotte voor dames (en heren) die het moeilijk vinden om door de week te komen op dinsdag of woensdag.
Morgen is de winkel open van 10.30 tot 12.00 uur. Er staat koffie of thee voor U klaar, met iets lekkers erbij.
Misschien tot morgen.
Rietje

woensdag 10 september 2014

Kaleidoscoop Quilt Cursus


In een van mijn eerdere blogposts had ik al aangekondigd dat ik verschillende cursussen nog in de planning had staan en dit is er weer een van. Het is een cursus Kaleidoscoop Quilt. Het gaat in twee ochtenden, op maandagmorgen 22 september en maandagmorgen 6 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn 30 euro exclusief materiaal. Als U zin en tijd hebt, stuur dan een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com . Als U zich opgeeft, krijgt U natuurlijk een materialenlijstje toegestuurd. Als het U uitkomt, kunt U natuurlijk even langskomen in de winkel om persoonlijk nadere inlichtingen te krijgen. Ik verheug me er al op.Vandaag heb ik weer eens een van de meest populaire patronen verkocht in de winkel. Trouwe quiltcafé bezoekers weten nog wel dat we een aantal jaren geleden deze Civil War Quilt, ook wel Replica Quilt genaamd, hebben gedaan in het quiltcafé. Veel bezoekers hebben de quilt toen gemaakt en er zijn nog steeds veel bezoekers van de winkel die er voor vallen. Die foto hierboven is de patroon foto. U kunt het patroon bestellen en toegestuurd krijgen. De kosten zijn 10 euro exclusief porto. Een mailtje is voldoende


Dit is mijn versie van het patroon in het echt. Zoals het patroon suggereert is het aan te raden voor de verschillende banen waar de blokken in geplaatst worden steeds een andere tint van een kleur als achtergrond stof te kiezen. Ik heb zelf 3 of vier tinten blauw gekozen. Het is niet alleen levendig maar het heeft ook het voordeel dat je niet snel wordt geconfronteerd met tekort aan stof. Je switcht gewoon naar een andere tint. De quilt is ook zeer geschikt voor dames die nog niet zoveel ervaring hebben met patchwork/quilten. De blokken zijn niet ingewikkeld. Het is ook een quilt waarin U relatief veel restjes kunt verwerken. Ook altijd aantrekkelijk.Om gelijk maar even de loftrompet te steken over mijn eigen winkel heb ik een foto gemaakt van de meest recente blauwe stoffen die nog maar net in de winkel zijn. Een aantal daarvan zijn geschikt als achtergrondstof voor de vorige quilt. Ik vind het altijd prettig om een grote keuze te hebben in zowel blauw als

in mijn favoriete kleur rood. Ook van die kleur heb ik de meest recente binnenkomers eventjes op de foto gezet. Ik vind dat ik er best trots op mag zijn. Natuurlijk ben ik zelf gelijk aan een werkstuk begonnen waarin ik de nieuwe stoffen kan gebruiken.Ik kon niet nalaten gelijk al wat van de nieuwe stoffen in een nieuw werkstuk te gaan gebruiken. Hier kunt U zien dat ik het centrale blok van de medaillonquilt aan het uitbreiden ben,  die als voorbeeld gaat dienen bij de Opfris/Basiscursus die a.s. maandag 15 sept. begint.  Beginners kunnen ook denken aan de bovenstaande Civil War Quilt.

dinsdag 9 september 2014

Opfris/Basis Cursus


Ik ben helemaal in mijn nopjes met dit blok. Het is het begin voor een blok dat nog groter gaat worden als centrum van een medaillonquilt. Het is een van de mogelijkheden die ik mijn cursisten ga voorleggen in de Opfris/Basis Cursus die a.s. maandagochtend 15 september start. Het is 6 maal, om de 14 dagen, steeds op maandagochtend van 9.30 tot 12.00 uur. De kosten zijn in totaal 90 euro. Het lijkt me een hele leuke cursus, met veel mogelijkheden om je eigen voorkeur te volgen, maar ik zal de deelnemers ook goed begeleiden als dat nodig is. De eerste ochtend zal het waarschijnlijk iets uitlopen, omdat de eerste keer veel dingen nieuw zijn en veel uitleg nodig maken. Als U mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com De cursus gaat zeker door.

In mijn vorige blogpost vertelde ik iets over de romance tussen Jane Austen en Tom Le Froy. Ik zette er een klein portretje bij van de jonge Tom. Als U het gelezen hebt, weet U dat er geen happy end zat aan de romance. Wat ik U nu wil laten zien is een portret van Tom Le Froy als opperrechter van Ierland. Als je deze oudere man ziet realiseer je je pas goed hoe veranderlijk het leven kan zijn en wat voor posities mensen zich kunnen verwerven. Tom als rechter en Jane als eeuwig voortlevende auteur die generaties lang lezers heeft geboeid.


Dat eeuwig voortleven hebben quilters ook als mogelijkheid, want een ding is zeker en dat is iedere quilter duidelijk: de meeste quilts gaan langer mee dan de mensen die ze maken. Ze moeten alleen in handen komen van mensen die ze op prijs stellen. Als ze erg mooi zijn komen ze in musea of privé collecties. Zo leven hun maaksters eeuwig verder. Zorg daarom voor een label met wat informatie over je zelf, de datum en de aanleiding van het maken van de quilt.

Nog even de quilt van Remmie in zijn geheel hierboven.

Ik wil nog even melding maken van een Tentoonstelling op  zaterdag en zondag 4 en 5 oktober van 10 tot 17 uur. Entree 3,50 euro. Hij wordt georganiseerd t.g.v. het 15 -jarig bestaan van de Quilt Marikens uit Nijmegen. Er zijn 160 werken te zien. Adres: Ark van Oost Wijkcentrum, Cipresstraat 154, Nijmegen. Info Sheila Thijssen 024-3568341.

maandag 8 september 2014

blok 23 van de week en het afgelopen quiltcafé


Heerlijk, ik ben weer een mens met een vaste routine. Soms is dat heel fijn. Je werkt, maar je hebt zo'n vast schema dat je alleen maar hoeft af te werken zonder dat je diep hoeft na te denken en allerlei knopen hoeft door te hakken. Ik hoefde hier alleen maar te letten op het kleur gebruik. Het blok was gegeven en daarna lekker naaien. Voilá. Hier is blok van de week nummer 23, Austen Family Album.


Barbara Brackman heeft het blok een beetje ironische naam gegeven, want het heet Old Maid's Puzzle for Tom Le Froy. Een "Old Maid"is de Engelse uitdrukking voor Oude Vrijster en dat was nu precies wat Jane Austen is geworden (ook ook werd ze niet zo heel erg oud). Ze is nooit getrouwd.
De persoon Tom Le Froy is wel interessant voor Jane Austen fans want in 1795 ontmoette Jane en Tom elkaar tijdens de kersttijd en het het gerucht ging dat ze verliefd op elkaar werden. Ze waren toen allebei ongeveer 20.
In die tijd (ongeveer 1800) en in die laag van de Engelse maatschappij moest minstens een van de twee partijen over geld of goede vooruitzichten beschikken om tot een huwelijk te komen. Jane en Tom waren allebei arm, dus het kon nooit wat worden tussen hen. Tom trouwde een paar jaar later met een welgesteld meisje en schopte het later tot Opperrechter van Ierland.
De romance tussen Tom en Jane is het thema van de speelfilm "Becoming Jane" , een echt romantische film en een aanrader voor Jane Austen liefhebbers.Het ander punt dat de routine versterkte was het quiltcafé van afgelopen vrijdag. Lekker gezellig. Wil had zijn lezing over de quilt van de honderdjarige quiltster uit Lancaster County. Echt een juweeltje van borduurwerk. En een aantal bezoekers had natuurlijk werk van zichzelf meegenomen om te laten zien. Hier laat Remmie een quilt zien die zij pas geleden heeft afgemaakt, nadat ze een workshop had gevolgd bij mij het vorig jaar. Helemaal in rood met wit is het echt een plaatje geworden. Ze is er zelf best trots op, dat kunt U zien.