maandag 22 september 2014

Sneeuwmannetjes en Willem maakt pizza broodjes


Soms vergeet je  helemaal  de leuke dingen die je  in  de winkel hebt. Zo was dat met de pakketjes voor twee sneeuwmannetjes, waarvan de foto hierboven staat.  Altijd heel succesvol en aantrekkelijk om te maken, maar ik was gewoon vergeten om de pakketjes aan te vullen. Ik heb mijn fout nu gecorrigeerd en de pakketjes zijn er weer volop. U kunt ze ook per email bestellen: rietjevanslagmaat@gmail.com . Een pakket van twee sneeuwmannetjes kost 7,95 euro exclusief verzendkosten.

Willem vind koken en bakken leuk. Ik houd er zelf ook van en speciaal samen met Willem. Het is leuk mensen te begeleiden in het opdoen van kennis en vaardigheden en liefde voor een hobby. Hier maakt Willem een begin met het maken van pizza broodjes. Ik zal eerst even de ingrediƫnten op een rijtje zetten:
- bladerdeeg
- pasta saus
- geraspte kaas 250 gram
- gedroogde basilicum, 1 eetlepel
- gedroogde oregano, 1 eetlepel
- verse basilicum, naar eigen goeddunken

Zoals U kunt zien heeft Willem een rechthoekig stuk bladerdeeg plat neergelegd en hij heeft de saus vlak uitgestreken met een lepel.  Dan strooide hij oregano en basilicum erover. Daarna heeft hij de geraspte kaas eroverheen gestrooid. Dan oprollen en plakjes van ongeveer  2,5 centimeter dik er van snijden.


De plakjes heeft hij op een bakplaat bekleed met bakpapier gelegd. Hij heeft ze onder een theedoek een half uurtje laten rijzen.  En ik heb ze voor hem in de oven gezet. Dat mag hij nog niet zelf, want mijn Aga is altijd aan en dus heet. Stand van de oven is 190 graden Celcius.


Hij heeft er zelf ook van gesmuld toen het baksel klaar was. De rest was snel soldaat gemaakt door de rest van de familie. In het recept werd vermeld dat ze ook koud lekker waren, maar dat weet ik niet uit ervaring, want ze waren allemaal heel snel op.

zondag 21 september 2014

Block of the Week nr 25 Austen Family Album


Ik heb mijn zondagse takenpakket tot een goed einde gebracht. Het ging deze keer gladjes. Soms zit het mee, soms zit het tegen. In de tussentijd heb ik ook nog even het verhaal van Barbara Brackman bij de naamgeving van het blok gelezen. Ik vind het ook altijd interessant als er schilderijen of tekeningen bewaard zijn gebleven uit die tijd. Het blok heet Anna's Choice for Anna Austen. U kunt dit blok en de voorgaande blokken bestellen door een mailtje te sturen naar rietjevanslagmaat@gmail.com . De kosten zijn 10 euro per blok, inclusief porto.


Anna Austen (1793-1872) was een nichtje van Jane Austen, een dochter van haar broer James. Hij verloor zijn vrouw in 1795 en toen kwam Anna bij de familie Austen inwonen gedurende twee jaar, totdat haar vader James weer hertrouwd was. Die twee jaar zorgden voor een speciale band tussen Anna en haar tante Jane, die ook later bleef bestaan. Anna trouwde later met Ben Le Froy, een neef van de jeugdliefde van Jane Austen en kreeg acht kinderen. Haar man Ben stierf toen Anna nog jong was, een jaar of dertig en ze ging zich toeleggen op het schrijven van romans.


Een aantal van haar boeken werd ook gepubliceerd en er bestaan brieven van Jane Austen aan Anna waarin Jane opbouwende maar soms scherpe kritiek geeft op Anna's manier van schrijven. Anna heeft ons ook nog een tekening nagelaten van de domineeswoning in Steventon waarin de familie Austen lang heeft gewoond. Jane's vader was de plaatselijke dominee.


Ik moet nog heel even mijn trots laten zien. Toen ik 20 blokken van de week af had, heb ik ze op volgorde gelegd naast elkaar en zonder een speciale volgorde aan te houden, gewoon 1 tot en met 20, is dit het resultaat. Niet gek. De nummertjes kun je nog lezen.