dinsdag 2 december 2014

Tutorial: Naaien van Ronde Vormen


Van een paar dames hoorde ik dat ze ronde vormen lastig vinden. Blok 11 van Barbara Brackman heeft ronde vormen. Een heel makkelijke manier om die te naaien heb ik in een kleine fotoserie gezet.
Dit is het blok. Er zijn twee verschillende malletjes, één voor de vierkante hoeken en één voor de punt.


Maak voor beide vormen een malletje met naadtoegift en knip daarna de naad van de ronde kant eraf. Knip net zoveel malletjes als U nodig heeft, in dit geval twee keer vier stuks.
Knip het stofje met alle naadtoegiften. Pak het malletje. Leg het op het stofje en zet met paperclips vast. Neem naald met afstekend garen. Vouw het randje over het papier en rijg kort op de kant door het papier heen vast.


Voor de puntige vorm neemt U het patroontje van blok 10 van Barbara Brackman.


Rijg de zijkantjes vast op de ondergrond.


Appliceer de ronde kanten op de ondergrond.


Hier de vier stadia van het vervolg. Geappliceerd - alle rijgdraadjes eruit - omkeren - papiertje eruit en tenslotte de overtollige stof wegknippen.


Ik knip altijd bij voorbaat de hoekjes eraf.

Ik hoop dat U er iets aan heeft. Het lukt altijd!

Als U meer van deze tips en trucjes wilt leren, op 19 januari a.s. start weer een Opfriscursus om Uw kennis op te frissen of aan te vullen. Da data staan al in de agenda op dit weblog. Voor meer informatie kunt U altijd even mailen naar mij.

Morgen laat ik U zien hoe ik dit blok heb genaaid en ook naar welke kant de naadjes liggen.

Ik wens U een gezellige avond en tot morgen.

maandag 1 december 2014

Blok van de Maand nr 11 en Blok van de Week nr 35

Blok van de Maand nr 11
Dit weekend was voor mij een echt Barbara Brackman weekend. Dubbel en dwars. Zij publiceerde een nieuw blok uit twee series: een nieuw blok van de maand en een nieuw blok van de week. (er komen in totaal 12 blokken van de maand en 36 blokken van de week). Ik hoef in zo'n weekend niets anders te plannen. Mijn activiteiten liggen helemaal vast, maar het is ook een fijne uitdaging. Ik ben nu halverwege mijn taak. Het blok van de maand is klaar en U kunt het hierboven zien en beoordelen. Ik hoop dat weer veel mensen er tevreden over zijn. Ik krijg  vaak complimenten over mijn stofkeuze en dat waardeer ik zeer. Complimenten die echt gemeend zijn, zijn voor iedereen een aanmoediging.

Als U het blok wilt bestellen ( de kosten zijn 10 euro inclusief porto, voor België 11 euro) stuur dan even een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com . U kunt ook alle 10 voorgaande blokken nog bestellen. Om te weten hoe ze er uitzien kunt U even terugscrollen naar de oudere berichten op mijn blog.

Barbara Brackman heeft dit blok nummer 11 ook een naam gegeven. Dit blok heet St.Charles Star for Louisa Alexander. Het thema van de serie Blokken van de Maand is de bevrijding van de slaven uit de slavernij in en na de Amerikaanse Burgeroorlog. Louisa Alexander is een voorbeeld van zo een zwarte slavin en de moeilijkheden die ze had voordat de bevrijding voor haar een feit werd.
Als U meer wilt weten over haar levensverhaal, ga dan even naar het blog Threads of Memory van Barbara Brackman. Ze is zeer deskundig op het gebied van quilten en de geschiedenis van Amerika.

Ik ga nu snel door naar het Blok van de Week nummer 35.


Het was niet helemaal eerlijk wat ik in de vorige zin schreef, want ik was al een aardig eindje op weg met Blok van de Week nummer 35. Ik was al bijna klaar.  Het staat hierboven. Er volgt nu nog een blok, nr 36 en dan is  de serie Austen Family Album klaar.

U kunt het blok bestellen voor 10 euro inclusief porto. Alle blokken zijn nog te bestellen. Een mailtje naar mij rietjevanslagmaat@gmail.com is voldoende.


Barbara Brackman noemde het blok English Ivy for the Littleworths. Meneer Littleworth was de bediende van de Austens die zorgde voor de paarden en de rijtuigen. Mevrouw Littleworth was de kokkin van de familie. Vader Austen was de plaatselijke dominee en daardoor hoorde de familie niet bij de adel en ook niet helemaal bij de gewone mensen van het dorpje Steventon.
Af en toe zorgde Mevrouw Littleworth ook voor de haren van de dames van de familie. Zo kon je zo'n tafereel als hierboven regelmatig meemaken in de familie Austen.