woensdag 16 maart 2016

Bear's Paw, deel 3 van de Underground Railroad

Bear's Paw 13 inch (+/- 33 cm)

Geheime boodschappen in de vorm van quilt patronen hielpen zwarte slaven in Amerika in de 19e eeuw te ontsnappen aan hun slaven bestaan in het Zuiden via de Underground Railroad, zo gaat de overlevering. Ze moesten een zware en gevaarlijke reis maken naar de vrijheid in Canada. Het Noorden van de V.S. was niet veilig als verblijfplaats voor de slaven, want hun meesters hadden het recht hen in de Noordelijke staten te laten opsporen en als gevangene te laten terugbrengen. Ze waren nog steeds hun eigendom.

Slaven konden niet lezen of schrijven. Het was zelfs tegen de wet om een slaaf lezen en schrijven te leren. Omdat ze niet lezen of schrijven konden, was het vanzelfsprekend voor slaven om allerlei codes uit hun hoofd te leren om met elkaar te kunnen communiceren, zonder dat hun blanke meesters die begrepen of opmerkten.

Deze keer heb ik gekozen voor het patroon van de Bear's Paw (Berenpoot). De code van zo'n quilt moest de volgende boodschap duidelijk maken : Volg een bergpad dat erg verborgen is en volg het spoor van de beer, want dat zal je leiden naar water en voedsel.

Als U dit quiltje wilt maken, stuur dan een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com . De kosten voor dit quiltje zijn 22,50 euro voor Nederland en voor BelgiĆ« en Duitsland 24 euro. Dat is inclusief stofjes voor het blok, de afwerkbies, het patroon en de porto. De beide voorgaande quiltjes nr 1 Monkey Wrench en nr 2 Wagon Wheel zijn ook nog verkrijgbaar.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi is dit Rietje en ook het verhaal er achter. Zoals je op Facebook al zei; het is koud buiten en lekker quiltweer om binnen te zitten. Groetjes Wilma