donderdag 1 december 2016

Westering Women Block 11: Bear's Paw


De naam van het nieuwe blok 11 van de serie Westering Women is Bear's Paw (Berenpoot). Je kunt de berenpoot ook echt zien in de vier hoeken. Ik ga in het weekend de pakketjes klaarmaken.


De pioniers kwamen in dit gedeelte van de route langs Soda Springs. Soda Springs ligt in het tegenwoordige Idaho. Na de South Pass volgden de huifkarren de Bear River naar het Noord Westen. Ze kwamen door bergachtig gebied met vulkanische rotsbodem. Ze kwamen wonderlijke verschijnselen tegen zoals geysers.


Amelia Hadley schrijft in haar dagboek op 3 juli 1853 "Het water komt uit de bodem. Het smaakt precies als een glas limonade, zo helder en puur". 
Na de Bear River volgden degenen die naar Oregon wilden de Snake River naar het Noord Westen.


                                                    De Lost Wagon Train van 1853

Tijdsdruk was een hele grote factor in die grote trek naar het Westen. De pioniers konden zich niet veroorloven te lang over de reis te doen, want dan kwamen ze in de bergen te dikke sneeuw tegen die ging vallen in de herfst. Dat maakte het aantrekkelijk om kortere routes te kiezen. Meer dan 1500 mensen kozen er in 1853 voor om het routevoorstel van Elijah Elliott te volgen om een flink aantal dagen van de reis af te snoepen door naar het zuiden te gaan (na de South Pass), naar de Willamette Vallei. Dit was een nieuw idee over een mogelijk kortere route. Maar het pakte totaal verkeerd uit.
Elijah Elliott, de leider van de kolonne, was naar Oregon getrokken in 1852 en had daar een stuk land gekocht (geclaimd) in het stadje Eugene. In dit stadje hoorde hij toen over een nieuwe weg die werd aangelegd door de Cascades Mountains. De mensen die de weg zouden gaan aanleggen verzekerden hem dat de weg klaar zou zijn tegen de herfst van 1852. Hij ging terug naar Illinois waar hij zijn vrouw en kinderen had achtergelaten. In 1853 werd hij de leider  van een groep van wel 120 huifkarren (hij was een ervaren reisleider omdat hij het al een keer had gedaan), Na South Pass sloeg deze groep links af naar het zuiden naar de Cascades Mountains. Hij kende deze weg niet uit eigen ervaring en het duurde niet lang of ze raakten de weg totaal kwijt en ze waren zo wanhopig (hun voorraden raakten ook op) dat ze de gebaande weg verlieten. De tijd verstreek en het begon te sneeuwen. Er waren al plannen geweest om Elijah op te hangen voor straf. Uiteindelijk besloten ze twee jonge jongens vooruit te sturen om eventueel hulp te halen. Dat lukte en de plaatselijke bevolking kwam hen te hulp en schonk de uitgehongerde pioniers levensmiddelen ter waarde van 500 dollar. Zo liep het toch nog betrekkelijk goed af. Een van de dames die deze reis heeft gemaakt was Katherine Purdom. Ze was toen al 67. De onderstaande quilt, Delectable Mountains patroon, werd door haar gemaakt in het Oosten in 1840. Hij heeft deze reis ook overleefd.Nog even een berichtje voor de bezoekers van het Quiltcafé. Morgen 2 december is er weer een café. Het is van 10 tot 12. De toegang is 5 euro. Het is bijna altijd erg gezellig. U hoeft zich niet aan te melden. Eventueel tot morgen.
Rietje van Slagmaat

Geen opmerkingen: