vrijdag 22 januari 2016

Underground Railroad nr 2: Wagon Wheel

Wagon Wheel Quiltje 14"x 14" (circa 35 x 35 cm)

In december heb ik mij voorgenomen een aantal kleine quilts te maken in 2016. Ik heb zoveel grote quilts die nog af moeten, dat je er wanhopig van kunt worden. Ooit zal ik ze wel weer oppakken, maar voor nu mag ik van mezelf projectjes onderhanden nemen, die ook gelijk afgemaakt kunnen worden.

Om wat houvast te hebben vind ik het prettig een thema te kiezen, zodat ik niet bij ieder nieuw quiltje moet verzinnen, wat ik nu weer zal doen.

Toen ik jong was (ongeveer 14 jaar) kreeg ik het boek over "De Negerhut van Oom Tom". Ik weet nog dat ik erbij moest huilen, maar ik begreep niet dat het ook ooit werkelijkheid was geweest: de vlucht van slaven naar het Noorden.

Jarenlang dacht ik niet meer aan het verhaal, totdat ik belangstelling kreeg voor de geschiedenis rondom quilts. Zo kwam ik het verhaal tegen van de "Underground Railroad" en direct kwam het verhaal van Oom Tom weer boven.

De geschiedenis van de Underground Railroad en dan specifiek de rol die quilts daarin speelden is een verhaal dat is opgetekend naar mondelinge overlevering. Er zal een kern van waarheid in zitten, maar er zijn veel Amerikaanse geschiedkundigen die zeggen dat het compleet verzonnen is.

Hoe dan ook, ik houd me dit jaar bezig met een serie quiltjes met dit thema.

Het eerste quiltje in de serie was "Monkey Wrench" (zie mijn blog van 7 december 2015)

Het tweede quiltje heet "Wagon Wheel". Het was het sein om klaar te staan voor de vlucht. De quilts werden achteloos over heggen of veranda's gehangen, zogenaamd om ze te luchten, maar in werkelijkheid een teken dat er wagens beschikbaar waren om te vluchten. Er zijn legio voorbeelden van karren met geheime compartimenten, waar de slaven zich konden verstoppen.
De tocht richting Canada was vaak langer dan duizend kilometer.

De slaven, maar zeker ook degenen die hen hielpen te vluchten, waren onderweg nooit veilig voor achtervolgers. Vaak stond er een prijs op het hoofd van een weggelopen slaaf.


Harriet Tubman (1823-1913) was een weggelopen slavin die veel slaven heeft begeleid naar de vrijheid. Ze maakte 19 reizen naar Canada.

Vindt U het interessant om de Railroad in quiltjes uit te werken, dan hebben we pakketjes van het "Wagon Wheel" klaar liggen. De kosten zijn 22,50 euro (stof - patroon - porto voor Nederland). Een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com is voldoende.
Het "Monkey Wrench" pakketje is ook nog op voorraad.