maandag 29 februari 2016

Nieuwe BOM serie van Barbara Brackman

                                                  Block 1 Independence Square 12 inch

Nu is het toch weer gebeurd. Ik ben gevallen voor een nieuwe BOM serie van Barbara Brackman. Het onderwerp van haar serie, Westering Women, is de tocht naar het Westen van Amerika die vele families maakten in het midden van de 19e eeuw. Het is waarschijnlijk de belangrijkste gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis.
Barbara Brackman onderzoekt daarbij de rol die quilts in die verhuizing van Oost naar West hebben gespeeld.
De blokken die ze creëert herinneren qua vorm en stofkeuze aan de stijl van de quilts uit die tijd. Het zijn echt de replica stoffen waar mijn voorkeur naar uitgaat.
Als U zelf wat meer over de geschiedenis van dat soort quilts wilt weten, kunt U natuurlijk ook het blog van Barbara Brackman zelf volgen. Het blog heet Civil War Quilts  http://civilwarquilts.blogspot.nl/2016/01/westering-women-block-1-independence.html

De naam van Block 1, Independence Square, verwijst naar het stadje Independence in de staat Missouri waar de barre tocht in de huifkarren begon voor de meeste families in de jaren 40 en 50 van de 19e eeuw.
De families verzamelden zich daar, kochten daar hun voorraden en wachten tot begin mei (het gras moest gaan groeien). Dan begonnen ze aan hun tocht naar de Westkust die 4 maanden zou duren en die velen niet zouden overleven.
De huifkarren werden getrokken door ossen. In zo'n trekseizoen vertrokken ongeveer 7 a 8 duizend huifkarren vanuit Independence. Veel families verloren gezinsleden op deze zware reis.
Veel gequilt werd er niet op de reis zelf. Daar was de tocht niet geschikt voor. De meeste quilts uit deze tijd werden gemaakt vóór de reis in het Oosten of na de reis in het Westen, op de plaats van bestemming.

Als U met mij mee wilt doen bij het volgen van de blokken van de maand die Barbara Brackman produceert en U stelt mijn keuze van stoffen op prijs, stuur dan een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com

De afmeting van de blokken is 12 inch (+/- 30 cm) en het worden er weer twaalf. De kosten zijn per blok voor Nederland 12,50 euro en voor België 13,50 euro. Dat is voor postzegels, stofjes en patroon. Ik stuur gedurende de serie ook een aantal suggesties mee voor het rangschikken van de blokken. Als U dat wilt help ik ook met uitzoeken van stof voor de sashings en de borders op het eind.
Ik ben van plan steeds een nieuw blok uit te brengen aan het begin van de maand.

A.s. vrijdag 4 maart is er weer een Quiltcafé van 10.00 tot 12.00 uur, kosten 5 euro. U hoeft zich niet aan te melden, U komt gewoon.

Op zaterdag 5 maart is er weer een bijeenkomst om met elkaar te werken aan de 365 Challenge.
Wel graag even mailen van te voren s.v.p. Kosten 10 euro. Tijd van 10.00 tot 12.00 uur.

Op zaterdag 12 maart is er  een bijeenkomst om te werken aan de Millefiore Quilt van Katja Marek. Kosten 10 euro. Tijd van 10.00 tot 12.00 uur.

Op Maandag 21 maart is er een verrassingsochtend van 10 tot 12. Kosten 15 euro inclusief stofjes, patroon en alles wat er bij hoort. Even opgeven van te voren i.v.m. het pakketje.

Op vrijdag 1 april is er een Quiltcafé van 10.00 tot 12.00 uur.

Op zaterdag 2 april de 365 Challenge van 10.00 tot 12.00 uur.

Op zaterdag 9 april de Millefiore Quilt.

Op vrijdag 6 mei het Quiltcafé.

A.s. dinsdag en woensdag is de winkel open.

Hopelijk tot ziens in de nabije toekomst, als het niet te ver is.
Rietje van Slagmaat