donderdag 31 maart 2016

Block 3 BOM serie Westering Women

Block 3, Sweet Gum Leaf

Het duurde even wat langer dan ik had gehoopt, voordat Barbara Brackman haar derde blok publiceerde van haar BOM serie Westering Women. Zodra het blok er was ben ik gelijk met veel plezier aan de slag gegaan en hierboven staat mijn versie van Block 3. Zoals hiervoor kunt U dit blok maar ook de voorgaande blokken bestellen via een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com
De prijs is 12,50 euro inclusief alles, stof, patroon en porto. Voor Belgie en Duitsland 13,50.


Op de kaart zie je het begin van de route naar het westen vanaf het stadje Independence (dat bereikt kon worden met een stoomboot via de Missouri Rivier). Meestal volgden de kolonisten de loop van een rivier (meestal vlak land). Als je de gebaande wegen volgde had je de minste kans op steile oevers om de rivier over te steken.


Dat deed je op een drukbezochte doorwaadbare plaats. Vaak herken je dat nog aan oude plaatsnamen die in het Engels eindigen op - ford (Oxford) en in het Nederlands op - drecht (Ossendrecht).


Hoe wisten reizigers waar ze heen moesten? Ze huurden gidsen (sommigen niet zo betrouwbaar) en kochten gidsen en kaarten. Soms ging het toch nog drastisch mis.
Kleine stadjes en handelsposten ontwikkelden zich in de loop der tijd langs de routes van de trek naar het Westen.
Gum Springs was een oude nederzetting aan het Santa Fé Trail. De naam van de stad was te danken aan een bos met Gum Trees (Amberbomen of Gombomen, de gom kon je aftappen uit de schors). Later ging de stad Shawnee heten naar de Indianenstam uit de buurt.
Het patroon heet Sweet Gum Leaf en de naam ervan is bedacht door Clara Stone in 1910. Clara verkocht quiltpatronen waarvoor ze een kleine uitgeverij runde.

Hieronder een afbeelding van een Gum Tree of Amberboom.