zondag 29 mei 2016

Underground Railroad nr 5 North Star

 North Star Quiltje 
Underground Railroad nr 5

Omdat heel wat dames enthousiast reageren op mijn Underground Railroad serie Quiltjes, kost het mij niet veel moeite om standvastig door te gaan met het maken van een nieuw Quiltje. U kunt dit Quiltje en de voorgaande 4 quiltjes als Pakketje bestellen voor 24,70 euro per stuk. Deze prijs is inclusief stof, patroon, afwerkbies en porto via rietjevanslagmaat@gmail.com . 

Deze keer heb ik gekozen voor het North Star Block met een kleine variatie, vier sterren maken samen een vijfde ster. Het staat symbool voor de echte Poolster die belangrijk was voor het vinden van de weg naar de vrijheid in het Noorden voor slaven op de vlucht in de Verenigde Staten  in de 19e eeuw. Voor het vinden van een verhaal over zo'n slaaf op de vlucht voor wie de Poolster (de weg naar het Noorden) van levensbelang was hoefde ik alleen maar naar een van de blogs van Barbara Brackman te gaan. Ze vertelt ons over de lotgevallen van een meisje, Ona Judge.


Ona Maria Judge werd geboren in 1773 op de boerderij van George Washington (later de 1e president). Haar vader, Andrew Judge, was een blanke contract arbeider uit Leeds, Engeland. Hij verliet de boerderij en zijn gezin toen zijn contract was afgelopen. Ona's moeder was een slavin, Betty, een naaister in het huishouden van de Washingtons. Ona ging in het grote huis wonen toen ze ongeveer 10 was, mogelijk als speelkameraadje voor Nelly Custis, een van Martha Washingtons kleindochters.
Ona deed huishoudelijk werk zoals boter karnen, helpen bij het koken, de was doen. Uit brieven van George Washington blijkt de de Washingtons erg op Ona gesteld waren. Ze was de favoriet van Martha, zijn vrouw. George noemde Ona eens een 'genie met naald en draad'. Toen George Washington werd gekozen tot President van de V.S. verhuisde Ona met zeven andere slaven met de familie Washington in 1790 naar Philadelphia, dat toen de nieuwe hoofdstad van Amerika werd.

 Huis van de Washingtons in Philadelphia

Op dat moment woonden er in Philadelphia, het centrum van de beweging voor het afschaffen van de slavernij (Quakers), ongeveer 2000 vrijgemaakte slaven. Ona maakte veel vrienden onder hen (ze  was toen 17). Deze vriendschappen deden haar kennismaken met de anti-slavernij beweging en daardoor besefte ze hoe haar leven er eenmaal uit zou kunnen zien, als ze vrij was. Vergeleken met andere slaven had Ona een betrekkelijk luxe leven. Uit de administratie van George Washington blijkt dat er kleren werden besteld voor haar en ze ging mee op uitstapjes naar het circus met Martha en Nelly. Ze was echter niet vrij en toen ze hoorde dat ze als slaaf zou worden weggegeven aan Nelly Custis, als huwelijksgeschenk, besloot ze weg te lopen.

 Kapitein John Bowles

Op een avond in mei 1796 glipte Ona het huis van de Washingtons uit. Haar spulletjes had ze al bij haar vrije zwarte vrienden bezorgd. Ze ging scheep op een schip, genaamd de Nancy, van Kapitein John Bowles, die elke maand tussen Philadelphia en New Hampshire heen en weer voer. Jarenlang hield ze de naam van de Kapitein geheim, want iemand die een slaaf hielp ontsnappen, kreeg een boete van $ 500 volgens de wet die George Washington zelf had ondertekend in 1793. Ze kwam zonder  

zonder kleerscheuren aan in Portsmouth, New Hampshire, waar ze verwachtte vrij te kunnen zijn.

Het vervolg van het verhaal over Ona Judge bewaar ik voor een volgende keer, want er komen nog een aantal Quiltjes in de serie.
Ze heeft op haar reis over zee op het schip de Nancy zeker gekeken naar de North Star, de Poolster, op haar weg naar de vrijheid.