maandag 15 september 2014

Block of the Week Austen Family Album


Ik ben er iets later mee dan normaal, want ik moest vanmorgen de eerste keer van de opfris/basiscursus geven. Dat was erg leuk en, ik hoop, leerzaam.
Vanmiddag heb ik me op blok 24 geworpen en hier is het resultaat. Het is nummer 24 en je kunt het bestellen voor 10 euro inclusief porto ( rietjevanslagmaat@gmail.com )De vorige kunt U ook bestellen.
De naam die Barbara Brackman aan het blok heeft gegeven Is "Wheel of Change for Captain de Feuillide".


Jean-Francois de Feuillide was een Franse officier in de lijfwacht van koningin Marie-Antoinette in de roerige tijd van de Franse Revolutie. Hij ontmoette Eliza Hancock, een nichtje van Jane Austen, aan het Franse hof en trouwde met haar toen zij 19 jaar oud was en hij 30 in 1781. Hij gaf zich uit voor graaf. Het huwelijk was een ruil tussen haar geld en zijn nep titel. Met het geld van Eliza kocht hij een enorm groot stuk moerasland in Zuid Frankrijk dat helemaal leeg gemalen moest worden om als akkerland te kunnen dienen.

 Het huwelijk was een tikkeltje merkwaardig, want Eliza keerde terug in 1786 naar Engeland, waar haar enige zoon werd geboren. Zij bleef daarna in Engeland wonen ofschoon ze af en toe een korte tijd in Frankrijk doorbracht bij haar man of hij bij haar een korte periode in Engeland. Meestal leefden ze apart.


De roerige Franse Revolutie heeft daar vast een rol bij gespeeld, want in 1794 werd de "graaf" beschuldigd van samenzwering tegen de staat en hij stierf onder de guillotine. Het "Wheel of Change" (Rad van Fortuin) is het symbool voor de grilligheid van het lot.

Geen opmerkingen: