donderdag 7 januari 2010

Naaldenboekje

Ik moet ook nog een belofte inlossen. In de loop der jaren hebben we op de vrijdagmorgen vaak kleine werkstukjes gemaakt. Een aantal dames die wat later bezoekster zijn geworden willen toch ook die oude werkjes nog maken. Nu heb ik het probleem dat ik werkbeschrijvingen maken heel moeilijk vind; live uitleggen aan de tafel is veel makkelijker. Maar goed, daar komt hij, verluchtigd met foto's.
Je hebt 4 stofjes nodig van circa 20 x 20 cm, twee voor de binnenkant (zwart) en twee voor de buitenkant (rose) en twee repen vilt van 10 x 20 cm.
Knip de cirkels uit de vier stofjes. Leg steeds een rose en een zwarte cirkel op elkaar, goede kant op goede kant. Naai vast met uitzondering van een keeropening (foto 1).
foto 1
Omkeren en de opening sluiten (foto 2).
foto 2
Geef op de rose kant met een pennetje het middelpunt aan. Leg de cirkel op de tafel met de rose kant naar onder en vouw de cirkel tot een vierkant. Kijk naar foto 3
foto 3
en strijk de vouw erin. Leg het vierkant nu met de rose kant naar je toe en vouw de hoekpunten naar het midden. Naai punt voor punt op het middelpunt vast. (foto 4 binnenkant en buitenkant).

binnenkant -----------------------------------------buitenkant
foto 4
Leg nu de viltstofjes op elkaar op tafel en leg daarop de twee gevouwen vierkantjes met een tussenruimte van circa 5mm (die 5 mm vormen de rug van het boekje). Knip het vilt op maat, zodat het niet uitsteekt. Vorm een boekje door de vierkantjes aan de rug te naaien. (foto 5)
foto 5
Als de puntjes elkaar niet mooi raken, naai dan een kraaltje of een mooi knopje erop.
Veel plezier met het maken.
Pakketjes voor dit naaldenboekje hebben wij ook in de winkel te koop.

donderdag

De eerste twee werkdagen in de winkel zijn alweer voorbij en toen ik vanmorgen naar buiten keek en zag dat alles weer een nieuw laagje sneeuw had gekregen, moest ik denken aan de strenge winter van 1963. Ik woonde nog in het westen van het land bij mijn ouders. In januari overleed de grootvader van Wil. De eerste keer dat zijn grootmoeder weer mee wilde voor een klein uitstapje, gingen we naar Hoek van Holland, omdat de zee bevroren was (27 jan. 1963). We waren nog trots op onze bontjassen.

Ik heb van dezelfde dag nog een foto van Wil en mezelf op de bevroren zee. Wat waren we jong.

Tien dagen later overleed mijn grootvader. Hij werd begraven op mijn 21ste verjaardag. Het was een lieve man. Ik was graag bij mijn grootouders. Op mijn vrije donderdagen moet ik vaak denken aan het rijmpje dat hij opzegde: "Oh donderdag, oh donderdag, oh schoonste aller dagen; des morgens nog een halve week, des avonds nog twee dagen." Hij werkte nog zes dagen per week.

maandag 4 januari 2010


Dit is alweer de laatste dag van de Kerstvakantie. We hebben ervan genoten. De eerste week logeerden kinderen en kleinkinderen bij ons. Het was zo gezellig dat het ons speet dat ze weer naar hun eigen huizen vertrokken.
Sinds vorige week genieten we van de sneeuw om het huis. Jan en Jaap staan steeds bij de achterdeur om als twee jongetjes te gaan ravotten.

De vrije tijd is ook nuttig besteed door een aantal werkstukken af te maken. Eerstens een tas.

In augustus heb ik een fijne, verzorgde dag doorgebracht bij Duffy Indeherberg in Belgie. Duffy maakt heel mooie tassen. Je kunt onder haar leiding de kneepjes van het vak leren.
Daarna heb ik de Dresden Plate Quilt afgewerkt. Hier heb ik nog geen foto's van, maar die laat ik een volgende keer zien.
Ondertussen moest ik toch ook nog wel nadenken over een programma voor de vrijdagochtenden. Het eerste wat vrijdag (8 januari) gevraagd wordt is: "Wat gaan we doen?" Het lijkt me leuk om een opfriscursus samen te stellen van basistechnieken, maar dan niet in de vorm van een sampler. Om twee vliegen in een klap te slaan wil ik minimaal zes poppenquiltjes maken voor onze poppenwagens en poppenbedjes. In ieder quiltje behandel ik een andere vaardigheid, startend met simpele rechthoeken en daarna steeds iets moeilijker. De eerste twee heb ik af.


In het derde quiltje wil ik crazyquilting en paperpiecing verwerken in een achtpuntige ster. Ik wil ook nog een combinatie van applicatie en stitchery maken en daarna zie ik nog wel.