zaterdag 2 juli 2016

Westering Women Nieuwe Block 6


Barbara Brackman heeft afgelopen woensdag haar nieuwe blok 6 gepubliceerd van de serie Westering Women. Ze heeft het blok "Hill and Hollow" genoemd. In het Nederlands zouden we zeggen "Berg en Dal". Het verwijst naar de grote hoogteverschillen die de kolonisten soms noesten overbruggen met hun huifkarren.


Op het kaartje hierboven staat een rode pijl bij het plaatsje Ash Hollow, waar de hele familie uit de huifkar moest stappen, De hoogte verschillen waren soms wel zo groot dat de huifkarren een soort grote rotstrap af moesten en met touwen moesten worden tegengehouden. ook nog een heel gevaarlijk karwei.

Op de foto hierboven, pas geleden genomen, kun je nog steeds de karrensporen zien die toen zo ongeveer 150 jaar geleden gemaakt zijn. Voor eeuwig in het landschap getekend.


U heeft zich natuurlijk ook wel eens afgevraagd of er ook Quilts gemaakt zijn gedurende de reis van minimaal 4 maanden van Oost naar West.  De meningen onder de deskundigen zijn verschillend. Sommigen denken dat de omstandigheden volledig ongeschikt waren voor zulk soort bezigheden. Anderen denken dat de huifkarren vaak genoeg stil stonden om regelmatig te kunnen werken aan een quilt.
Aan de quilt hierboven zat een briefje van de kleindochter van de maakster waarin staat dat de quilt werd gemaakt terwijl haar grootmoeder de grote reis maakte, onderweg dus.
De quilt is een Pin Wheel Quilt, genoemd naar het patroon. Hij is gemaakt in 1849. Hij is ruim 2 x 2 meter.
Hij is gemaakt door Sarah Koontz Glover, die vaker quilts heeft gemaakt die ook bewaard zijn gebleven. Sarah leefde van 1803 tot 1885. Sarah trouwde met Philip Glover in 1819 en kreeg 8 kinderen samen met hem.
Het familieverhaal van haar eerste ontmoeting met haar latere man is fraai. Zij zag hem voor het eerst in het café van haar vader en was zo onder de indruk van Philip's verschijning dat ze in een achterkamertje ging zitten huilen. (Ze was toen 16 jaar oud). De grote indruk was wederzijds,want ze trouwden binnen korte tijd.
Philip en Sarah gingen een goed lopend boerenbedrijf voeren en hadden veel slaven, wat niet ongewoon was in die tijd. Ze zijn gaan denken over de tocht naar het Westen toen in Missouri rellen uitbraken over het probleem van de slavernij.
Philip werd gevraagd als leider van een karavaan van 50 huifkarren en ze volbrachten de tocht met hun acht kinderen in 6 maanden. Volgens de overlevering maakte Sarah  deze quilt op die tocht naar Oregon aan de Westkust.