vrijdag 27 mei 2016

Nieuw blok 5 van Barbara Brackman's Westering Women

 Block 5 van Westering Women The Platte River

Vanaf welke plaats de pioniers ook kwamen, uiteindelijk kwam je, als je het Oregon Trail volgde, langs de Platte Rivier in de staat Nebraska. Je kunt dat op het kaartje hieronder zien, in het rood aangegeven.

Een zekere Meneer Jackson heeft in de jaren 1870 foto's gemaakt van de oversteek over de Platte Rivier en er jaren later een leuk schilderij van gemaakt. Het geeft een goed idee van het landschap en van de drukte op de route.


Amelia Stewart Knight was een van de pioniers en hield een dagboek bij op haar reis in 1853. Ze beschrijft de Platte Rivier:
"We reizen langs de Noordelijke kant van de Platte Rivier. Het is een prachtige rivier, ongeveer anderhalve kilometer breed, vol eilanden en zandbanken. Zover het oog reikt, zie je niets anders dan een lange rij huifkarren."
Amelia Stewart Knight 

In haar dagboek vertelt ze over haar reis (9 April 1853 vanaf Iowa tot 17 september 1853 in Oregon) met haar man en 7 kinderen die 6 maanden duurde. Ze is vol van haar reis en haar kinderen, Lucy, Jefferson, Plutarch, Seneca, Almira, Chatfield en Francis. Chatfield is de jongste en ze moet hem dragen in de Blue Mountains als de weg te steil is om in de huifkar te blijven zitten. Hij krijgt Roodvonk en valt tot twee maal toe uit de huifkar. Op een keer is ze haar dochter Lucy kwijt (ze vindt haar ook weer terug). Een andere keer krijgen Lucy en Almira last van Poison Ivy, een soort heftige en langdurige vorm van Brandnetel Allergie aan hun benen. Haar relatie met haar echtgenoot is innig en haar man is heel zorgzaam en brengt haar bijvoorbeeld een keer naar een warme bron waar ze heerlijk een ontspannen bad kan nemen. 
De Indianen die ze tegenkomen zijn heel behulpzaam en ze kunnen allerlei noodzakelijke dingen van hen kopen.
Wat ze niet vermeldt is dat ze bij het begin van de reis al drie maanden zwanger is. Dat maakt haar beschrijving van de moeilijkheden onderweg des te schrijnender. Ze krijgt haar achtste kind langs de kant van de weg en legt het laatste deel van de reis af met een heel klein babytje. 
Haar eerste huis in Oregon is een Log Cabin ( een houten huisje gemaakt van ruwe boomstammen) zonder ramen. 
Haar dagboek bevat geen klagelijk woord, alleen opluchting wanneer de reis te einde is.
U kunt zelf even kijken op het blog van Barbara Brackman, civilwarquilts.blogspot.nl waar U ook een linkje vindt naar het dagboek van Amelia Knight.