donderdag 4 september 2014

Jong geleerd oud gedaan


 De voorbereidingen voor het quiltcafé van morgenochtend waren vanmiddag al in volle gang. Willem had zijn schoolvriend Maarten uitgenodigd om na school appel-speculaas taart te komen maken. Hij had  het al een keer eerder samen met mij gemaakt en hij had gevraagd of het mocht.


Maarten had daar wel zin in en vanmiddag na school gingen ze welgemoed aan de slag. Een van de meest aantrekkelijke handelingen vonden ze het schillen van de appels met het appelschilmachientje. Geweldig

Maarten let heel goed op en Willem is heel zuinig op de lange schillen, want die moet hij bewaren voor onze honden Jan en Jaap. Die zijn daar dol op.

Wil is ook druk bezig geweest met het voorbereiden van zijn lezing over een antieke quilt. Het resultaat zal morgen in het café te zien zijn, maar ik heb al wel een foto van de maakster van de quilt.
Op deze foto is ze precies 100 jaar oud.
Jong geleerd oud gedaan geldt in allerlei situaties.

maandag 1 september 2014

Blok van de week nummer 22


Naast het Blok van de Maand van Barbara Brackman is er van dezelfde maakster een serie Block of The Week. De serie heet Austen Family Album en geeft uiteindelijk 36 blokken. We zijn inmiddels bij blok nummer 22, dat hierboven staat. Barbara Brackman heeft zich ook verdiept in het leven van Jane Austen, de schrijfster die omstreeks 1800 leefde. Dit blok is opgedragen aan Anne Brydges Lefroy, een vriendin van de familie. Ze was 25 jaar ouder dan Jane, maar ze was een goede vriendin en voorbeeld voor de schrijfster en een echte blauwkous.
In 1805, toen Jane Austen 29 jaar oud was, kwam Anne om het leven na een val van haar paard dat op hol geslagen was. (kijk voor meer details even op het blog van Barbara Brackman, Austen Family Album.)

Als U het blok mooi vindt, kunt U het bestellen door een mailtje te sturen naar rietjevanslagmaat@gmail.com . U kunt ook de voorgaande blokken nog bestellen. De kosten zijn 10 euro per blok inclusief porto.
U kunt even kijken op een van mijn recente blogposts voor de foto waarop de twintig eerste blokken bij elkaar gefotografeerd zijn.


Vandaag is het 1 september. De eerste schooldag uit de Oude Tijd. Toevallig was het vandaag ook de eerste schooldag voor onze kleinzoon Willem die bij ons woont samen met onze dochter Ellen.
Ellen moest vanmorgen vroeg weg voor een werkafspraak en wij als grootouders hadden de eer om Willem weg te brengen naar zijn eerste schooldag in groep 3.  Hij dacht dat het hoog tijd was om weer naar school te gaan en al zijn vriendjes en vriendinnetjes weer terug te zien.
Hij vond het echt geweldig en je kunt het van zijn gezicht aflezen.


zondag 31 augustus 2014

Barbara Brackman BOM nr 8

Blok van de Maand nr 8
Ik heb vandaag weer een Barbara Brackman zondag. Ik ben altijd prettig gespannen als er zo'n nieuw blok uitkomt. Ik hoef me niet te vervelen. Ik heb gisteren al de malletjes gemaakt. Ik heb vanmorgen al kunnen nadenken over de kleuren en de stofjes die ik ging gebruiken en vanmiddag heb ik het Block of the Month nummer 8 genaaid.
Als U het blok hierboven mooi vindt, kunt U het bestellen door een mailtje te sturen naar rietjevanslagmaat@gmail.com . U kunt ook de voorgaande blokken nog bestellen. Een blok kost 10 euro inclusief porto, Voor Belgie 11 euro.Barbara Brackman maakt niet alleen mooie blokken, ze vertelt ook altijd een ontroerend verhaal dat in deze reeks Threads of Memory te maken heeft met de bevrijding van de slavernij van de zwarte Amerikanen.
Ze heeft het blok "Jacksonville Star voor Emily Logan" genoemd.


In 1838 was Emily Logan een zwart meisje dat in dienst was van een blanke familie, de Clays. Ze woonden in Illinois waar de slavernij was afgeschaft. Je zou dus denken dat Emily geen slaaf was, maar door een trucje, namelijk door Emily elk jaar een periode te laten wonen in Kentucky, waar wel slavernij bestond, bleef ze toch slavin.
Emily en haar broertje besloten weg te lopen uit het huishouden van de Clays en verstopten zich bij bevriende vrije zwarten. Emily's broertje werd gevonden, gekidnapped en naar Kentucky getransporteerd, Emily kon zich een tijd lang verborgen houden en na een paar jaar wettelijk vrij verklaard worden. Voor haar liep het goed af.