donderdag 8 januari 2015

Een Goed Begin van het Nieuwe Jaar voor iedereen


In de vakantie heb ik behalve balansen in de winkel ook flink doorgewerkt aan de Austen Family Album Quilt van Barbara Brackman (Blok van de Week).
In december kwam het laatste blok. Dat heb ik direct gemaakt, zodat ik snel aan het groeperen van de 36 blokken kon beginnen.
Ik houd ervan om samplers te maken. Er zit veel afwisseling in het maken. Bij deze quilt, anders dan bij Threads of Memories (Blok van de Maand), heb ik steeds dezelfde kleurstelling gebruikt.
Uit ervaring weet ik dat het groeperen van de blokken dan iets eenvoudiger is.
Ik heb nog nooit een sampler in elkaar gezet zonder sashings of blokken die een verbinding maken, zodat het een geheel wordt. Dit is dus de eerste keer dat ik dit gedaan heb en ik moet zeggen dat het mij bevalt.
er is een nadeel, deze quilt is maar 180 x 180 cm, zonder rand. Ik vind dat een ongelukkige maat. Met de gepatchte rand er omheen is de quilt nu circa 225 x 225 cm. Hij past dus op bed.
De rand is nadrukkelijk aanwezig en geeft daardoor rust aan het gepatchte middenstuk.
De blokken zijn nog steeds allemaal te bestellen voor 10 euro per stuk inclusief porto. een mailtje naar rietjevanslagmaat@gmail.com is voldoende.


"Aan de achterkant wonen ook mensen" is een gezegde uit mijn jeugd, maar dat is nog steeds mijn motto.
Een heel andere sfeer en kleurstelling, maar ik zal de twee kanten nooit gelijktijdig zien. Voor deze kant zijn Liberty stofjes gebruikt. Het middenstuk is een kussenpaneel en daaromheen twee bijpassende stoffen. Ik moest woekeren met de stof en dat kun je zien in de laatste rand.
Over het uitrekenen van die rand heb ik net zo lang gedaan als over het geheel van de rest van de quilt. Maar hij is aan alle vier de kanten hetzelfde verdeeld. Ik houd van symmetrie in deze quilt.
Misschien vind ik over een paar jaar de achterkant mooier dan de voorkant!


Het echte werk is weer begonnen. De winkel is weer open. Ik heb mogen helpen uitzoeken voor randen om een quilt, mooie achterkanten en nieuw op te starten werkstukken. Wat heb ik toch leuk werk.


Ook workshops geven hoort bij mijn werk. Ook heel leuk om dames op weg te helpen met een nieuw project.
A.s. maandagmorgen 12 januari, de eerste ochtend voor de kaleidoscoop. Het naaien is niet het probleem bij deze quilt. De manier van kijken naar repeterende blokken is de uitdaging. De eerste ochtend alleen oefenen met voorbedrukte papieren en een potlood, bespreken van de kleuren van de stofjes die je nog in huis hebt en eventueel aanvullen met een contrast. Het voorbeeld heeft veel blauw in licht en donker, van turquoise tot donkerblauw en het accent in donkerrood. In iedere andere kleur die bij je past wordt deze quilt een uniek werkstuk. Geen quilt lijkt op de andere.
Na 14 dagen kom je terug met geknipte en opgespelde stukjes en we bekijken met elkaar of er nog iets aan veranderd kan worden en waar je begint met naaien. Met dit systeem kun je de quilt vergroten door met het zelfde blok er rustige randen omheen te blijven naaien.

Denk je dat je dit wel eens zou willen proberen, mail dan even naar rietjevanslagmaat@gmail.com
Maandag 12 januari van 10.00 tot 12.00 uur is de eerste bijeenkomst. Je hebt alleen een potlood hardheid B of zachter nodig en eventueel restjes stof die je zou willen verwerken in de quilt.
Tweede bijeenkomst is maandag 26 januari.
De kosten voor deze workshop zijn 30 euro.

Dan tot slot nog de beste wensen voor het Nieuwe Jaar voor iedereen en voor de dames die wat dichterbij wonen misschien tot morgen, vrijdag 9 januari, in het Quiltcafé, de eerste keer in het nieuwe jaar.

1 opmerking:

BezigeBijMirjam zei

Jouw Austen Family is een plaatje geworden hoor Rietje! Ik ben ook met een sampler bezig. Voor het eerst op de naaimachine. Met de Passion quilt. Leuk om te doen.
Groetjes, Mirjam