woensdag 7 september 2016

Westering Women Barbara Brackman Block 8 Chimney Rock


Chimney Rock

Chimney Rock is de naam die Barbara Brackman aan het nieuwe blok 8 heeft gegeven. Als U naar het plaatje hieronder kijkt snapt U waarom.


Chimney Rock was weer zo'n opvallende rotsformatie in de vlakke prairie in het Westen van Nebraska. Frederick Piercy heeft er een tekening van gemaakt (hierboven) in 1853.
Celinda Hines beschrijft het verschijnsel in haar dagboek in datzelfde jaar:
's avonds kwamen we bij Chimney Rock. Dat konden we al 15 mijl ver zien. Het is een pilaar van rots en zand. Martha en ik gingen het bij maanlicht bekijken. Het was een prachtig gezicht. De zijden van de basis waarop de pilaar steunt zijn zo steil, dat we er bijna niet op konden klimmen. Toen we erop waren zagen we dat het volstond met namen.


Een zekere Meneer Meeker ging in ongeveer 1900 langs de route van de kolonisten en maakte toen deze bovenstaande foto (50 jaar later). Je kunt heel goed zien wat 50 jaar erosie heeft gedaan met de rotsformatie. Er is heel veel veranderd.


Een ander merkwaardig verschijnsel waar de kolonisten mee werden geconfronteerd is een heel speciaal dier: de prairie hond. Ze lijken helemaal niet op honden, maar veel meer op een grond eekhoorn. Ze bouwen kegelvormige nesten op de grond. Ze kregen hun naam van vroege ontdekkingsreizigers, maar hun geluid lijkt helemaal niet op het blaffen van een hond. Ellen Tootle beschreef het beestje in 1862: Zo ongeveer de maat van een grijze eekhoorn - geel-grijs van kleur. Zijn oren zijn heel klein, zodat je ze haast niet ziet. Ze blaffen helemaal niet zoals honden; ik dacht eerst dat het geluid van een vogel kwam of van het piepen van een wagenwiel.

Ik heb de beestjes zelf vorig jaar gezien in de dierentuin van het Duitse Nordhorn. Opvallend was dat ze totaal niet schuw waren.

Geen opmerkingen: