zondag 2 oktober 2016

Blok 9 van de Westering Women


Aan Blok 9 van de serie Westering Women heeft Barbara Brackman de naam gegeven: Sage Bud for Fort Laramie. Het salieplantje (Sage = salie en bud = knopje) vind je letterlijk overal op de westelijke vlakten. Fort Laramie was een voorpost van het Amerikaanse leger in nog onontgonnen gebied in de staat Wyoming en belangrijk in het rustig houden van de Indianen in de omgeving.


Rond Fort Laramie was een klein stadje ontstaan, waar reizigers voorraden konden kopen, handel drijven met de Indianen, kamperen bij het veilige fort en een paar dagen uitrusten.


Een ooggetuige uit 1850 schreef:
Dit is een mooi plaatsje. Het is ontzettend schoon hier. Ze zeggen hier dat er dit afgelopen seizoen al 75.000 pioniers zijn voorbij getrokken. Soms zijn er hier 1500 reizigers tegelijk. De vrouwen zijn aan het bakken, wassen, schoonmaken en de spullen weer aan het reorganiseren (Lucena Parsons).


In 1851 schreef Amelia Hadly;
Op de Hoofdstraat zijn de gebouwen 3 verdiepingen hoog. Er zijn winkels op de begane grond, waar je bijna alles kunt kopen. Ik kan nauwelijks bevatten hoe ze de spullen hier krijgen. De materialen zijn wel veel duurder dan waar we vandaan komen.
Ze vertelt dat ze stof had gekocht in het Oosten voor 16ct per yard en het kostte hier 75 ct per yard. Opvallend is dat sommige van de pioniers zichzelf emigranten noemden. 


Als we het over stof hebben, moeten we het ook over quilts hebben. De foto hierboven is van een quilt gemaakt in het nieuwe gebied in het Westen, Oregon, van stoffen die gekocht waren in het Oosten. Stof was toen nog heel zeldzaam en duur in het nieuwe land. De quilt is gemaakt door Elisabeth Currier Foster in 1854. Ze maakte de lange reis in 1846. Het patroon heet Rose of Sharon en hij is geappliqueerd.