donderdag 28 april 2016

Underground Railroad nr4: Mandjes Quilt

Baskets Quiltje, 15 x 15 inch ( +/- 35 x 35 cm )
 
Dit Quiltpatroon heet Baskets of Mandjes. Het is een oud patroon dat in bepaalde tijden heel populair was. Het ligt voor de hand dat het heel bruikbaar was als code, want het betekende voor de vluchtende slaven dat ze proviand in een mand klaar moesten maken om mee te nemen op hun vlucht of dat ze ergens proviand konden krijgen om te gebruiken om verder te komen. Het was een algemeen symbool voor de organisatie van de Underground Railroad.
Het Mandjes Quiltje is het vierde in de serie die ik heb gewijd aan de Underground Railroad.
De eerste drie Quiltjes , Monkey Wrench, Wagon Wheel en Bear's Paw, zijn ook nog verkrijgbaar.
De kosten voor deze Quiltjes zijn 22,50 en de porto is 2,20. Totaal is dat 24,70 euro. Voor Belgie en Duitsland is de porto 3,75, het pakketje is inclusief patroon, stofjes en afwerkbies.
U kunt de Quiltjes bestellen via rietjevanslagmaat@gmail.com


Harriet Tubman (1822 - 1913) speelde een hoofdrol in de Underground Railroad. Ze was zelf geboren in Maryland in het zuiden en als slaaf geboren. Ze had als kind een zware hoofdwond opgelopen, toen haar meester een zwaar metalen voorwerp naar een andere slaaf wierp, maar haar per ongeluk raakte. Ze hield er haar hele leven vreselijke pijn aan over.
Ze was een gelovig Christen en ze kreeg visioenen gestuurd door God en ze zag haar werk als een opdracht van God.
In 1849 ontsnapte ze naar Philadelphia waar de Quakers haar gastvrij opnamen en waar een klimaat heerste waar meer ontsnapte slaven werden opgevangen. Ze was daar nauwelijks aangekomen of ze ging al weer terug om haar familie en vrienden te helpen ontsnappen.
Na 1850 werd het moeilijker voor ontsnapte slaven om te blijven in de Noordelijke Staten, omdat er een nieuwe wet was aangenomen, die het makkelijker maakte voor Slavenhouders om hun slaven weer terug te krijgen via Bounty Hunters die de slaven voor geld gingen opsporen.
In de Burgeroorlog in de jaren 1860 leidde ze een expeditie waarbij 700 slaven werden bevrijd.
In het laatste deel van haar leven ging ze actief deelnemen aan de beweging voor vrouwenkiesrecht. In 1913 stierf ze in een bejaardenhuis voor zwarte Amerikanen dat ze zelf had helpen oprichten.
Tijdens haar leven was ze al een nationale beroemdheid geworden en haar reputatie als voorvechtster voor de rechten van zwarte Amerikanen is sinds die tijd alleen maar gegroeid. Zelfs zo sterk dat deze maand de Minister van Financiën bekend maakte dat haar beeltenis vanaf volgend jaar zal komen op het biljet van 20 dollar.

Geen opmerkingen: